Een trouwceremonie is het meest officiële onderdeel van de bruiloft. Na de trouwceremonie zijn jullie officieel aan elkaar verbonden. Het moment waarop het huwelijk dan ook officieel wordt bevestigd door de ambtenaar, wordt door veel gasten als een magisch moment beschouwd. In principe is de trouwceremonie in veel gevallen helemaal aan te passen aan uw wensen. Voor sommige bruiloften is het van groot belang om te weten hoe lang een trouwceremonie precies duurt, zodat het past in de planning van de dag. Onderstaande factoren kunnen bijdragen aan de lengte van de trouwceremonie.

De locatie

Op de eerste plaats staat de trouwlocatie. Vaak vormt de logistiek van een bruiloft een groot deel van de tijd op de dag. Hoe komen de gasten van de ene locatie naar de andere? Hoe veel gasten zijn het? Kunnen ze allemaal parkeren? Heeft u gasten die slecht ter been zijn, en kunnen die gemakkelijk naar de locatie komen? Als u wilt voorkomen dat u veel tijd kwijt bent aan reizen, is het een mogelijkheid om de ceremonie en de rest van de activiteiten van de dag op één locatie te plannen. Veel trouwlocaties zijn erop ingesteld dat er een ruimte beschikbaar is voor een ceremonie. Ook kunt u ervoor kiezen om een ceremonie buiten te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld in de tuin van uw eet- of feestlocatie. In dat geval moet u er wel voor zorgen dat u een plan B heeft, voor als het onverhoopt de hele dag regent.

De trouwambtenaar

Meestal kunt u de ambtenaar die de ceremonie leidt zelf kiezen. Bij sommige gemeenten is het ook mogelijk om een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, of babs, te vragen. Dan kunt u een persoon die dichtbij u staat of die u bewondert vragen om uw huwelijk vast te leggen. In dit laatste geval is het waarschijnlijk dat de ambtenaar meer over u kan vertellen, meer met u kan delen en dat uw ceremonie dus langer duurt. Kiest u een ambtenaar van de gemeente waar u trouwt, dan kunt u met hem of haar overleggen hoe lang u wilt dat de ceremonie duurt. Meestal kunnen zij daar een goede inschatting van maken. Zo kunt u een ceremonie zo lang of kort laten duren als u zelf wilt.

Eigen geloften?

Een ander mogelijk tijdrovend aspect van uw ceremonie is het voorlezen van uw geloften. U kunt er namelijk voor kiezen om een gelofte voor te dragen waarin u allerlei gevoelens of ervaringen die u hebt gedeeld wilt verwoorden. Het voegt vaak veel toe aan een ceremonie omdat het op deze manier een stuk persoonlijker wordt. Houd er echter wel rekening mee als u een korte ceremonie wilt: dan kunt u niet al te veel uitweiden.

Gasten aan het woord

Wilt u gasten die aanwezig zijn ook het woord geven, bijvoorbeeld omdat ze een grote rol hebben gespeeld in de totstandkoming van uw relatie of omdat ze jullie beiden heel goed kennen? Dat is mogelijk, maar ook dit kost natuurlijk tijd. Spreek van tevoren een maximale duur af met de gasten, zodat de planning van de dag niet in de soep loopt door een uit de hand gelopen speech.

Meer dingen om over na te denken

Er zijn hiernaast meer dingen om niet te vergeten bij het plannen van uw ceremonie. Zo kunt u ervoor kiezen om de locatie die u voor de ceremonie gebruikt van tevoren te versieren met ballonnen, bloemen of vlaggetjes. Het is handig om dat een dag van tevoren te doen, zodat u niet het risico loopt dat het weggehaald wordt voor een andere activiteit, maar dat u de ceremoniemeesters er ook niet op de dag zelf mee belast. Ook kunnen jullie nadenken over de keuze om de ringen tijdens de ceremonie uit te wisselen. Sommige bruidsparen kiezen ervoor om dat tijdens de kerkdienst te doen, en tijdens de ceremonie alleen geloften uit te spreken.

Wilt u graag hulp bij het plannen van de ideale bruiloft? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Categorieën: Bruiloften