Een openingsdans is op veel bruiloftsfeesten een van de hoogtepunten van de grote dag. Het is niet alleen een moment waarop u uw eigen huwelijk op een heel romantische manier kunt beginnen, maar u deelt het ook met uw gasten, die kunnen zien dat u gelukkig met elkaar bent en van elkaar houdt. Daarnaast is het ook de perfecte manier om uw feest op te starten, omdat u zo kan laten zien dat de dansvloer open is en het goede voorbeeld alvast geeft.

Schuifelen of stijldansen?

Uw openingsdans moet bij u passen. Zo kunt u zelfverzekerd op de dansvloer staan en de sfeer neerzetten die u zelf wenst. Wilt u een stijlvolle dans die tot in de puntjes is uitgedacht? Dan kunt u het beste wat danslessen nemen om alle bewegingen onder de knie te krijgen. Vindt u het niet zo belangrijk dat het choreografisch perfect in elkaar zit? Ook schuifelen op een voor u bijzonder nummer of muziekstuk kan goed bij u passen en alsnog hetzelfde romantische moment bezorgen voor u en uw gasten. Het voordeel daarvan is dat u ook veel oog voor elkaar kunt hebben, zonder dat u zich hoeft te concentreren op de precieze danspassen. Bent u een echt feestbeest? Dan kunt u natuurlijk ook kiezen voor een actieve dans, of samen met uw gasten losgaan na een minuutje schuifelen.

Lessen in stijldansen

Als u graag een openingsdans wilt doen volgens een uitgedachte choreografie, dan zijn er verschillende mogelijkheden waarop u dit kunt doen. In de eerste plaats geven veel dansscholen cursussen voor beginners, waarin u de basischoreografie van verschillende dansstijlen kunt leren. Zodra u die onder de knie hebt, kunt u zelf bepalen welke stijl goed bij u past en daarop variëren. Een andere optie die dansscholen aan kunnen bieden is een aantal privélessen. U betaalt in veel gevallen per privéles zo’n 30-50 euro, en vaak zijn 3-4 lessen genoeg om één dans te leren. Op die manier kunt u de perfecte openingsdans op uw grote dag vol zelfvertrouwen tonen.

Muziek

In het ideale geval past de openingsdans die u in uw hoofd hebt goed bij uw favoriete liedje of muziekstuk. Als dat het geval is, kunt u kiezen om dat door een bruiloft dj te laten draaien, of door een live-band te laten spelen. Mocht u een live-band op uw bruiloft hebben, dan is dat een ideale manier om de muziek zo aan te passen dat het bij uw dans past. Zo kunt u de muziek inkorten of op het eind een twist toevoegen waardoor u direct de hele dansvloer vol hebt.

Waar moet u verder rekening mee houden?

Bij het oefenen van een openingsdans bevindt u zich vaak in een dansschool of bij u thuis. Dat is een omgeving die heel anders is dan de locatie waar de dans uiteindelijk gaat plaatsvinden. Het is dan ook aan te raden dat jullie samen de trouwlocatie bekijken voordat jullie een openingsdans gaan oefenen. Zo hebt u een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is: hoeveel ruimte er is, of u ook rekening moet houden met hoogteverschillen of trapjes, of er een pilaar in het midden van de dansruimte staat, et cetera.

Houd er ook rekening mee waar de eventuele dj of band komt te staan. Daarnaast draagt u op uw grote dag natuurlijk een pak of een trouwjurk. Die kleding kan u beperken in uw bewegingen. Kies er als het kan voor om een jurk te dragen waarvan u de rok kunt optrekken of vasthouden, zodat uw benen vrij zijn. Als u een ingewikkelde choreografie hebt waarbij het nodig is dat de bruidegom zich vrij kan bewegen, dan kan hij ervoor kiezen zijn jasje uit te doen. Tot slot natuurlijk veel oefenen, niet te bang zijn voor fouten en niet vergeten om plezier te hebben!

Categorieën: Bruiloften